Få din gratis offert

Gratis offert

Vi har testat det danska verktyget Morningscore – ett allt-i-ett verktyg för alla SEO-behov

rapporter-morningscore

Morningscore är ett danskt och relativt nytt SEO-verktyg som ger dig en bra överblick över hur din SEO-presterar. Du kan göra sökordsanalyser, se dina backlinks, trafikstatistik, spana på konkurrenter m.m. Verktyget är snabbt, användarvänligt och snyggt. Morningscore har en gamifierad approach där olika uppgifter som ska genomföras för att förbättra SEO:n poängsätts och mäts i kvantitativa mått. Man har verkligen lyckats bra med denna approach och verktyget är kul att använda även om man inte är ett proffs.

Morningscore erbjuder ett brett utbud av olika funktioner som egentligen täcker allt du behöver för att kunna optimera och följa dina SEO-insatser. Allt sker i ett väldigt modernt, snyggt och användarvänligt UI. Morningscore har dessutom byggt hela plattformen med en gamifierad approach där olika uppgifter är ett ”uppdrag”- ett snyggt och enkelt grepp som gör mindre roliga uppgifter mer underhållande.

  • Missions
  • Link scanner
  • Competitor comparison
  • Keyword Research
  • Rank tracker
  • Website health check
  • Reports

Överblick

När du loggar in på ditt konto möts du av en dashboard som samlar övergripande data från de olika verktygen i Morningscore. Här kan du se hur det går för dina sökord, länkar, dina konkurrenter, hur din hemsida mår m.m. Det är ett lättöverskådligt och bra dashboard som inte känns för plottrigt.

På dashboarden kan du se en överblick med information över dina bäst presterande sökord. Till exempel kan du se vilka sökoord som förflyttat sig upp eller ner i sökresultaten.

Ett övergripande mått på hur väl din sajt presterar är det som kallas Morningscore – ett kvantitativt mått som även mäts i dollar. Detta är summan av trafiken till din hemsida skulle ha kostat dig att köpa om du köpt annonser.

morningscore-dashboard
morningscore-missions

Missions

Missions är de uppdrag eller SEO-uppgifter som ska göras för att förbättra din SEO. Detta kan till exempel vara att åtgärda ett specifikt tekniskt fel, skaffa en viss länk eller nå en viss position för en sökfras. Varje Mission har ett visst poängvärde – när du samlat tillräckligt många poäng tar du dig till ”nästa nivå”.

Dessa missions är ett konkret sätt att dela upp SEO-uppgifter som behöver göras på din sajt. Möjligheten finns även att justera uppdragen om de föreslagna uppgifterna inte passar dig eller känns orealistiska. Eller varför inte skapa ett eget mission med dina egna mål eller KPI:er som du vill mäta?

När du bestämmer dig för att ta dig an ett mission följer 1-2-3 instruktioner på hur och vad du skulle kunna göra för att uppnå målet. Snyggt!


Links är helt enkelt verktyget för att mäta länkarna som pekar mot din sida. Här kan du se hur många, när du fick dem (eller förlorat dem) och ett mått – ”Linkscore” på din totala länkstyrka. Hur pass väl denna länkstyrka överensstämmer med verkligheten låter jag vara osagt. Men det ger en övergripande bild av olika länkars styrka och vad de kan göra för din sajt.

Förutom att se befintliga, nya och förlorade länkar kan du även lägga in konkurrenter för att se hur väl de lyckas med sitt länkbyggande. Samma uppgifter som du kan se om dina länkar kan du även se för dina konkurrenter. Du kan också välja att sortera detta baserat på antalet länkar eller länkstyrka.

morningscore-link-scanner
health-morningscore

Verktyget Health visar hur din sajt mår. Här kan du se hur väl din sajt presterar utifrån tekniska aspekter, innehåll och grundläggande SEO. Exempelvis ser du om någon sida på din webbplats saknar en metabeskrivning eller laddar för långsamt (under 3 sekunder).

Det går att både se denna information nedbrutet per undersida på din sajt eller utifrån kategorierna Grundläggande (kräver liten insats), Tekniska (kräver tekniskt kunnande) eller Innehåll (fel som innefattar innehåll).

Keywords är helt enkelt verktyget för sökord. Här kan du söka efter sökord, tracka vilka sökord du vill bevaka och skapa dina egna listor och mappar för att strukturera ditt arbete. För varje sökord kan du se grundläggande saker som volym, CPC, svårighetsgrad samt ett Morningscore- alltså hur många poäng du skulle få i programmet om du rankade nummer ett för det givna sökordet.

Tyvärr saknas mer av de avancerade filter-funktionerna som vi är vana vid från verktyg som SEMRush, Ahrefs etc.

Sökordsbevakningen uppdateras dagligen och du har även möjlighet att jämföra hur det går för dina sökord med dina konkurrenter -sökord för sökord.


sökord-morningscore
rapporter-morningscore

Om du har ett behov av att skapa rapporter för dig själv eller dina kunder är det väldigt enkelt med Morningscore. Du kan skapa rapporter för alla sajter du bevakar i Morningscore – du kan visa allt från sökordspositioner, länkar, konkurrenter med mera.

Det finns även visst utrymme för att styla rapporterna efter eget behag med logotyp, textstycken och moduler. I princip allt du kan se i Morningscores övriga verktyg kan du få med i rapporterna.

En cool funktionalitet med rapporterna är att du kan välja mellan att skapa en statisk rapport eller en live-rapport. Den statiska rapporten är precis som man förväntar sig – ladda ner eller eller dela via mail eller länk. Live-rapporten är dock live och kan delas med utomstående som inte har inloggning till programmet men ändå få dagsfärsk information om ditt SEO-arbete.

Sett till helheten är Morningscore ett mycket användarvänligt verktyg som verkligen gör livet lättare för användaren. Det märks att de har arbetat intensivt med UI och UX. Möjligtvis kan man som mer luttrad SEO:are tycka att detta har gjorts på bekostnad av funktionalitet och ibland överförenklat saker och ting.

Prissättningen för Morningscore är klassisk – tre olika nivåer att välja mellan beroende på behov och budget. Det minsta paketet kostar 65 USD och och har egentligen alla programmets funktioner förutom rapporter samt CSV-exporter av data. Detta paket räcker gott och väl om du driver en eller enstaka sajter och vill följa och göra SEO-arbetet själv. Ett bra val för nybörjare.

Nivåerna Professional och Master Suite passar perfekt om du har lite mer krav och driver flera sajter och projekt och behöver bevaka fler sökord etc. Läs mer om priserna för Morningscore här.

Ett verktygs totala betyg och intryck blir aldrig bättre än dess support och den service som erbjuds. Vid de få tillfällen jag har haft kontakt med representanter från Morningscore har jag fått den hjälp jag letat efter. De är flexibla och tycks måna om att utveckla verktyget för sina användare.

Efter att ha testat många verktyg för SEO känns det ärligt talat lite uppfriskande med ett verktyg som inte bara vill leverera torr data till sina användare. Morningscore har tagit det hela ett steg längre med sin användargränssnitt och gamifierade approach – de vill helt enkelt göra SEO roligt för den som inte redan brinner för detta lite nördiga fält inom marknadsföring. Och det har de verkligen lyckats med.

Vad tycker jag då om Morningscore? Helt ärligt tycker jag att det är ett snyggt och gediget verktyg. Jag saknar dock de lite mer avancerade funktionerna man kan önska sig: bättre filtreringsmetoder för sökord t.ex.

För nybörjare inom SEO eller någon som vill följa sina sökordspositioner eller få ett helikopterperspektiv över sina SEO-insatser är detta ett utmärkt verktyg- För lite mer avancerade användare kan det kännas lite begränsat i dagsläget. Men för de flesta SEO-entusiaster duger detta gott – speciellt eftersom man betalar ungefär hälften så mycket som för de mer etablerade jättarna som SEMRush eller Ahrefs.