
10 tips: Så skriver du en bra metabeskrivning
Innehållsförteckning
- Så skriver du en bra metabeskrivning
- Vad är en metabeskrivning?
- Var visas metabeskrivningen?
- Vilket syfte har metabeskrivningen?
- Få en gratis analys
- 10 tips: Så ska du skriva en metabeskrivning
- Hur lägger jag in metabeskrivningar på min hemsida?
- Nu är det dags att skriva lite metabeskrivningar!
- Vanliga frågor och svar
Så skriver du en bra metabeskrivning
En metabeskrivning är en kort beskrivning av ett blogginlägg, en artikel eller en webbsida. Den visas vanligtvis på sökmotorns resultatsidor (SERP) under sidans titel. Metabeskrivningen är en viktig faktor i on-page SEO och kan bidra till att förbättra klickfrekvensen (CTR) på en webbsida.
Vad är en metabeskrivning?
En metabeskrivning (eller meta description på engelska) är den korta sammanfattningen av innehållet på en webbsida. Den visas på sökmotorns resultatsidor (SERP) under sidans titel och URL. Metabeskrivningar är avsedda att ge användaren en förhandsvisning av vad sidan handlar om och uppmuntra dem att klicka sig vidare till sidan. Detta ska inte blandas ihop med ankartexter.
Läs mer om vanliga termer inom SEO i vår digitala ordlista.
Var visas metabeskrivningen?
Du har förmodligen sett massvis med metabeskrivningar utan att ens tänka på det. En webbplats metabeskrivning är inte synlig för besökare på själva webbplatsen, utan visas i sökresultaten på Google, under rubriken (sidans titel) och sidans url.

Vilket syfte har metabeskrivningen?
Syftet med en metabeskrivning är att hjälpa besökaren att hitta rätt sida när den gjort en sökning på Google.
Viktigt att komma ihåg här är att Googles främsta mål är att leverera bästa möjliga resultat till användaren för en sökning. Metabeskrivningen är vanligtvis en eller två meningar lång och ska ge en översiktlig sammanfattning om sidans innehåll.
Huruvida metabeskrivningar ger din SEO en boost eller inte råder det delade meningar om. Många SEO:are bemödar sig inte att ens skriva en beskrivning eftersom många gånger så kommer Google att skriva om texten. Detta för att , enligt Google själva, deras omskrivning bättre representerar innehållet på sidan.
Ibland blir Googles egna skrivningar bra och ibland helt fel. Just därför skulle vi säga att det är lika bra att skriva genomtänkta och unika metabeskrivningar. De har absolut har en viktig roll, främst av följande anledningar:
Få en gratis analys
Vill du veta hur din hemsida presterar idag? Få en gratis analys - helt gratis!
10 tips: Så ska du skriva en metabeskrivning
Hur lägger jag in metabeskrivningar på min hemsida?
Nu när du har läst om våra bästa tips om hur du skriver en bra text är det dags att lägga till en metabeskrivning på din hemsida.
Genom ett CMS
Sannolikt använder du någon form av CMS som WordPress för din hemsida. Då finns det en uppsjö bra SEO-verktyg som RankMath eller Yoast som hjälper dig att lägga till metabeskrivningar på din sida. Inne i WordPress kan det se lite olika ut för olika användare men om du klickar dig runt bör du hitta ’sidinställningar’ högt upp till höger.
Genom HTML-kod
Om du inte använder ett CMS och enbart kör HTML kan du enkelt lägga in dina metabeskrivningar i varje sidas HTML-kod i </head>.
<meta name=”description” content=”Din metabeskrivning här”>
Nu är det dags att skriva lite metabeskrivningar!
I takt med att sökmotorerna har blivit bättre på att förstå innehållet på din sida har beskrivningens roll förändrats. Beskrivningen är dock fortfarande viktig för din SEO och för att kommunicera sidans syfte till användarna. Dessutom är det ett bra tillfälle att sälja in ditt innehåll och få mer besökare till din sajt.
Det finns alltså ingen anledning att försumma dina metabeskrivningar- de är en viktig del i ditt SEO-arbete! Behöver du hjälp att komma igång? Hör av dig till oss så tar vi det därifrån.
Vanliga frågor och svar
Tekniskt sett kan en metabeskrivning vara hur lång som helst men rekommendationen är att den inte bör överstiga 155 tecken. Google kan visa fler tecken än så i sökresultaten men för att undvika att den blir ”avklippt” bör du hålla dig till 50-155 tecken.
Ofta väljer Google att inte använda den beskrivning du själv skrivit in och istället visa annan text från din sida. Detta händer oftast när Google anser att din beskrivning inte tillräckligt väl uppfyller sökintentionen bakom det sökord som sidan handlar om. Så tänk på att skriva en så relevant och övertygande text som möjligt.
Få en gratis analys
Vill du veta hur din hemsida presterar idag? Få en gratis analys - helt gratis!