Få din gratis offert

Gratis offert

Vem äger en viss domän?

Boka möte
Digu symbol gul

Hur tar jag reda på vem som äger en viss domän?

Har du någonsin undrat vem som äger en viss domän? Kanske vill du köpa domänen eller bara kontakta ägaren av andra skäl. Oavsett skäl kan det vara bra att veta hur man tar reda på vem som äger domänen.

Vad är en domän och ett domännamn?

Innan vi går på djupet, låt oss först förstå vad en domän och ett domännamn är. En domän är en unik adress som används för att identifiera en webbplats på internet.

En URL till en webbsida är en typisk unik adress. Till exempel är ”google.com” en domän. Domänen kan bestå av olika delar, inklusive namnet på webbplatsen och toppnivådomänen (TLD) som ”.com” eller ”.se”.

Hur kan jag hitta vem som äger domänen?

Det finns alltså flera sätt att ta reda på vem som äger en domän. Här är några av de vanligaste metoderna:

Vem äger en domän med WHOIS

En whois sökning är en av de vanligaste metoderna för att ta reda på vem som äger en viss domän. Det är en offentlig databas som innehåller information om ägare, kontaktpersoner och tekniska uppgifter om en viss domän. Du kan enkelt söka efter en domän genom att använda en WHOIS-sökningstjänst som till exempel https://internetstiftelsen.se/sok-doman/.

I Sverige är det stiftelsen för Internetinfrastruktur (Internetstiftelsen) som ansvarar för toppdomänen .se och .nu. Vill du söka efter andra toppdomäner kan du använda internationella tjänster som who.is. Hos Internetstiftelsen kan du även se lediga domännamn.

När du väl har hittat en WHOIS-sökningstjänst kan du skriva in domännamnet och klicka på sök. Du får då en lista över information som är tillgänglig om domänen, inklusive ägare och kontaktinformation. Det är dock inte alltid ägaruppgifter eller kontaktuppgifter står med här – mer än ofta saknas denna information. Ägare kan av olika anledningar vilja dölja denna information.

who is utdrag om domännamn

Ta kontakt med webbplatsens ägare direkt

Om du inte hittar ägarinformation via WHOIS-sökning kan du prova att kontakta ägaren direkt. Du kan göra detta genom att använda kontaktformuläret på webbplatsen eller genom att skicka ett e-postmeddelande till den e-postadress som visas på webbplatsen.

Använda domänregistrator

Om domänen är registrerad via en domänregistrator kan du kontakta domänregistreraren för att få information om ägaren. Du kan enkelt hitta namnet på domänregistreraren genom att använda en WHOIS-sökning. Observera att domänregistreraren kan neka att lämna ut uppgifter om ägaren inte vill bli kontaktad.

Sammanfattning

Att ta reda på vem som äger en domän kan vara en enkel process med hjälp av WHOIS-sökning, direktkontakt eller genom att kontakta domänregistreraren. Nu när du vet hur man gör det kan du enkelt få tag på ägaren till en domän när du behöver det.

Få en gratis analys

Vill du veta hur din hemsida presterar idag? Få en gratis analys - helt gratis!

Få gratis offert

Vanliga frågor och svar om domäner

Vad är en domän?

En domän är en unik identifierare för en webbplats på internet. Den består vanligtvis av två delar: en namndel och en toppdomän. Namndelen kan vara vad som helst som väljs av webbplatsens ägare, medan toppdomänen är den sista delen av webbadressen. Tillsammans utgör namndelen och toppdomänen den fullständiga domänen.

Vad är ett domännamn?

Ett domännamn är adress på internet som används för att identifiera en webbplats. Ett domännamn är själva namnet på en webbplats som sedan följs av en domänändelse (toppdomän). Till exempel är ”google” namnet på en domän och ”.com” är domänändelsen (toppdomänen).

Vad är en toppdomän?

En toppdomän är den sista delen i en webbadress, som vanligtvis slutar på .com, .org, .se eller liknande. Toppdomänen hjälper till att organisera internet och skilja olika webbplatser från varandra.

Är det lagligt att kontakta en domänägare direkt?

Ja, det är helt lagligt att kontakta en domänägare direkt. Men se till att inte använda informationen du får på ett oetisk sätt eller för att skicka oönskad e-post. Det är heller ingen garanti att du får svar – ägaren har ingen skyldighet att svara dig. 

Hur mycket information kan jag få genom en WHOIS-sökning?

Du kan få grundläggande information om domänens ägare, teknisk information och kontaktinformation genom en WHOIS-sökning. Men vissa ägare kan ha valt att hålla sin information privat och i sådana fall kan du inte få tillgång till alla uppgifterna.

Kan jag köpa en domän som redan är registrerad?

Ja, du kan köpa en domän som redan är registrerad om du kontaktar ägaren och förhandlar om priset. Ett lukrativt domännamn kan säljas för allt från några hundralappar till hundratusentals kronor.

Vad ska jag göra om jag inte kan hitta ägarinformation om en domän?

Om du inte kan hitta ägarinformation genom WHOIS-sökning eller direktkontakt kan du kontakta domänregistreraren för att få mer information. Om domänen är registrerad i ett annat land kan det krävas ytterligare steg för att få tillgång till ägarinformation i enlighet med gällande lagstiftning.