Få din gratis offert

Gratis offert
digitunist

Alt-text – vad är det och hur använder man det på bilder?

Har du någonsin undrat vad alt-text är och hur det används på bilder? Alt-text, också känd som alternativ text, är en beskrivningstext som används för att förklara innehållet som finns på en bild för personer som inte kan se bilden.

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på vad alt-text är och hur man använder den på bilder.

Alt-text är alltså den korta beskrivningstext som förklarar vad som finns på en bild för personer som inte kan se bilden. Det kan exempelvis handla om personer med synnedsättning eller personer som använder skärmläsare. Alt-text är också viktig för sökmotoroptimering (SEO) då det hjälper sökmotorer att förstå det innehåll som finns på bilden.

Varför är alt-text viktig?

Alt-texten är viktig av flera anledningar. För det första, så hjälper det personer med synnedsättning att förstå vad som finns på bilden. Det här gör det möjligt för personer med funktionsnedsättningar att få en mer tillgänglig webbupplevelse. För det andra, så hjälper det sökmotorer att förstå vad som finns på bilden och förbättrar därmed din SEO.

I de fall en hemsida t.ex. inte laddas in korrekt kan en alternativ text visas istället för bilden för att ge användare ett sammanhang och kontext. 

Varför är den alternativa texten viktig för SEO?

Alt-texter kan helt klart vara viktiga för sökmotoroptimering (SEO) om de används på rätt sätt. Det beror på att sökmotorer som Google inte kan se bilder eller förstå innehåll som inte är text, utan de använder sig av alt-texten för att förstå vad som finns på bilden.

Genom att använda relevanta och specifika alt-texter, kan du öka chansen att din bild visas upp i sökresultaten för relevanta söktermer. Detta kan i sin tur öka trafiken till din sida och förbättra dess synlighet på nätet.

Men det är även viktigt att komma ihåg att alt-texten inte bara ska vara optimerad för sökmotorer. Så se alltså till att alt-texten är korrekt och relevant för bilden, och beskriv den så tydligt som möjligt. Många glömmer tyvärr ofta bort detta och ser bara till nyttan för sökmotorer.

Få en gratis analys

Vill du veta hur din hemsida presterar idag? Få en gratis analys - helt gratis!

Få gratis offert

Hur skriver man en bra text till sina bilder?

När du skriver alt-text är det viktigt att du är så specifik som möjligt. Beskriv vad som finns på bilden och vad bilden handlar om. Använd konkreta beskrivningar och undvik att använda överdrivna adjektiv eller information som är irrelevant. Tänk på att alt-texten ska ge en korrekt beskrivning av bilden och hjälpa personer att förstå vad som finns på den.

Tips för att skriva effektiva alt-texter

Här är några tips för att skriva effektiva alt-texter:

1. Var så specifik som möjligt

Beskriv vad som finns på bilden så specifikt som möjligt. Detta hjälper besökare att förstå vad som finns på bilden och kan också förbättra din SEO.

2. Använd beskrivande termer

Använd beskrivande termer för att beskriva innehållet på en bild. Undvik att använda överdrivna adjektiv. Om du använder bildbanksbilder – se till att beskriva innehållet med termer som matchar innehållet på sidan i övrigt.

3. Håll det kort

Alt-texten bör inte vara längre än 100-125 tecken.

4. Använd korrekt grammatik

Använd korrekt grammatik och stavning i alt-texten. Detta hjälper personer som får texten uppläst för att förstå vad det handlar om. 

Här kan du läsa mer om best-practice för alt-texter.

Exempel på bra och dåliga alt-texter

För att hjälpa dig att förstå vad som utgör en bra alt-text, har vi samlat några exempel på både bra och dåliga alt-texter. 

Bra alt-text

En bra alt-text beskriver tydligt vad som finns på bilden. Här är några exempel på bra alt-texter:

  1. ”En brun hund springer genom en park”
  2. ”En kvinna sitter vid ett skrivbord och arbetar på en dator”
  3. ”En tallskog mot en solnedgång”

Som du kan se beskriver dessa alt-texter vad som finns på bilden på ett tydligt och specifikt sätt. Den som inte läser själva texten kan bilda sig en uppfattning om innehållet.

Dåliga alt-texter

En dålig alt-text är vag eller irrelevant för bilden. Här är några exempel på dåliga alt-texter:

  1. ”Bilden av en hund”
  2. ”Bilden av en kvinna på jobbet”
  3. ”Bilden av en solnedgång”

Som du ser är dessa alt-texter för vagt beskrivna och ger inte en tydlig beskrivning av vad bilden innehåller.

Hur lägger man till alt-text i WordPress?

När du laddar upp en bild på din webbplats så finns det vanligtvis ett fält där du kan lägga till alt-text. Om du använder WordPress så hittar du alt-textfältet när du laddar upp en bild till din mediebibliotek.

en screenshot på alt-text i WordPress

Få en gratis analys

Vill du veta hur din hemsida presterar idag? Få en gratis analys - helt gratis!

Få gratis offert
Dela detta inlägg
Islam Habib

Islam Habib

Islam Habib är SEO-konsult och grundare av Digitunist. Han har många års erfarenhet från kommunikationsbranschen och digital marknadsföring. Förutom att driva Digitunist driver han ett antal sidoprojekt med fokus på sökmotoroptimering och webbutveckling.