Få din gratis offert

Gratis offert
digitunist

Lokal sökmotoroptimering: Så syns du bättre i det lokala söket

46% av alla Google-sökningar har en lokal avsikt, dvs att man söker efter produkter, tjänster eller information i sitt närområde, eller på en ort där man befinner sig tillfälligt. Man brukar kalla det för lokalt sök.

Ett exempel: En Google-sökning på ”hundmat” är ganska generell. Den kommer med största sannolikhet att resultera i en massa artiklar om hundmat, olika producenters hemsidor osv.  

Om man däremot söker på ”hundmat stockholm” eller ”hundmat nära mig” kommer sökningen att behandlas utifrån att den har en lokal intention. Sökresultatet kommer sannolikt att bestå av en rad återförsäljare som säljer hundmat på eller nära det område man sökt på.

lokal-seo

Vad är lokal sökmotoroptimering?

Lokal sökmotoroptimering handlar helt enkelt om att öka sin synlighet vid lokalt sök. Alltså, att se till att ens eget företag hamnar högt upp i resultaten när någon söker efter en produkt, tjänst eller information utifrån ett visst geografiskt läge – till exempel ”italiensk restaurang i Stockholm”.

Vill du att ditt företag ska bli upptäckt eller få större kännedom bland en lokal målgrupp i ditt geografiska närområde, behöver du alltså optimera din sajt för lokal sökmotoroptimering (SEO). Utan en strategi för lokalt sök kan kampen om de lokala kunderna bli väldigt tuff – inte minst om konkurrenterna själva har optimerat sina sajter.

Hur fungerar lokal sökmotoroptimering på Google?

Lokal SEO påverkas av både on-page och off-page faktorer, det vill säga faktorer på din sida och faktorer utanför din sida som påverkar det lokala sökresultatet.

Några av de viktigaste faktorerna är:

 • Närvaro på Google Business Profile, GBP (som tidigare hette Google My Business). GBP är ett gratisverktyg från Google som hjälper företag att skapa en företagsprofil. Genom att lägga till information som verksamhetsadress, telefonnummer och öppettider, ökar chansen att visas på Google Maps och lokala sökresultat. Här finns även möjlighet att låta kunder lämna recensioner, som du kan besvara.
 • Lokalt innehåll. Här handlar det om att inkludera relevant lokal information som adress, telefonnummer, lokala platser och landmärken, eller hur man hittar till dig med bil eller kollektivtrafik. Innehåll som har stor lokal relevans ökar chansen att rankas högt vid lokala sökningar. Det kan exempelvis vara beskrivningar som”vår butik ligger i närheten av Täby simhall”, eller ”du kommer enklast till oss genom att åka tunnelbana till antingen Gullmarsplan eller Globen”.
 • Länkar från andra lokala webbplatser. När lokala aktörer –t ex myndigheter och näringslivsorganisationer – länkar till ett företags hemsida, visar det Google att företaget har en stark lokal närvaro. På så vis ökar sannolikheten för att företaget rankas högre i lokala sökresultat.

Varför ska jag implementera lokal SEO?

De flesta konsumenter använder sig av sökmotorer för att hitta lokala företag – men oftast utan att fundera så mycket på varför vissa sajter hamnar högre upp i sökresultaten. 

Kanske har just ditt företag ett mycket bättre utbud än konkurrenterna, eller produkter som verkligen matchar konsumentens specifika behov. Men om före inte syns i sökresultaten kommer din målgrupp inte ens att förstå att ditt företag finns – än mindre varför de ska välja det framföra konkurrenterna.

Här spelar alltså lokal SEO en viktig roll. Genom en genomtänkt, effektiv optimering av hemsidan, utifrån ett lokalt perspektiv, kan ditt företag nå en större (och framförallt lokal) publik och få en ökad online-närvaro.

Vilka behöver lokal SEO? 

De verksamheter som får ut allra störst effekt av lokal SEO är företag som har en fysisk närvaro, till exempel en fysisk butik eller en mottagning. Onlinebaserade verksamheter – t ex en butik som endast har försäljning via nätet, eller en onlinetjänst som kan användas oavsett geografiskt läge – är alltså mindre beroende av att synas genom lokal SEO.

Förutom den fysisk närvaron handlar det också om att de tjänster eller varor som erbjuds är just lokala till sin natur. Bra exempel på dessa är restauranger, tandläkarmottagningar, och gym. För vilken nytta har du av att veta att den finns en fantastiskt duktig tandläkare som ligger 25 mil bort? Eller ett kvällsöppet gym hemma i Stockholm, när du är på konferens i Göteborg och vill hinna träna efter middagen?

Alltså – när du söker efter en viss tjänst i lokalområdet så vill du att enbart relevanta sökningar dyker upp.   

Nedan är bara några exempel, men i princip alla företag som riktar sig till en specifik geografisk plats kan dra nytta av lokal SEO. 

 • Restauranger och kaféer
 • Frisörsalonger och skönhetssalonger
 • Tandläkarmottagningar och läkarkliniker
 • Fysiska butiker och varuhus
 • Bil- och motorcykelverkstäder
 • Fastighetsmäklare och fastighetsförvaltare
 • Hantverkare och byggföretag
 • Fotografer och konstnärer
 • Gym och personliga tränare
 • Turistattraktioner och nöjesparker

Få en gratis analys

Vill du veta hur din hemsida presterar idag? Få en gratis analys - helt gratis!

Få gratis offert

Hur hjälper lokal sökoptimering mig som användare?

Det är lätt att tro att lokal SEO endast har fördelar för de företag som använder sig av det. Men eftersom hela syftet med lokal SEO är att hjälpa konsumenter att hitta relevanta företag i närheten, blir det också uppenbart att det även gynnar oss som användare och konsumenter.

Genom att direkt visa relevant information – som adress, telefonnummer, öppettider och recensioner – gör man livet lite enklare för oss konsumenter. Dels när vi försöker välja det bästa alternativet, dels när vi sedan vill agera genom att besöka eller ta kontakt. 

Här finns alltså en stor kundnytta, som dessutom är Googles främsta målsättning: att leverera den bästa tänkbara användarupplevelsen.

Mobilanpassa din hemsida

Eftersom en majoritet av de lokala sökningarna sker via mobiltelefoner är det extra viktigt att du har mobilanpassat din hemsida. Det räcker dock inte bara att hemsidan är responsiv – det gäller även att den laddar rätt snabbt och är användarvänlig.   

Här gäller det verkligen att alla tekniska aspekter av din sajt fungerar bra – både för användare och för sökmotorer som Google. Här kan saker som förklarande ankartexter, professionella bilder och välskrivna texter vara avgörande för att få dina besökare att vilja stanna längre på din sajt.

Om Google får signaler om att din sajt laddar långsamt, eller att många användare lämnar den snabbt (hög avvisningsfrekvens), kommer man att prioritera bort sajten från sökningar. En viktig sak att komma ihåg är att Googles främsta mål är att leverera en bra användarupplevelse till sina användare – och här går tekniskt strul och långa väntetider bort. 

Eftersom en majoritet av de lokala sökningarna sker via mobiltelefoner är det extra viktigt att du har mobilanpassat din hemsida. Det räcker dock inte bara att hemsidan är responsiv – det gäller även att den laddar snabbt och är användarvänlig.

Sammanfattning: 5 tips för att lyckas med din lokala sökmotoroptimering

Vill du komma igång med att optimera för lokalt sök och ranka högre? Då rekommenderar vi följande steg:

 • Skapa en Google My Business-profil och se till att all information är korrekt och uppdaterad.
 • Inkludera lokal relevant information som adress, telefonnummer och beskrivningar på företagets webbplats.
 • Försök få andra lokala webbplatser och aktörer att länka till dig för att stärka din trovärdighet som lokal aktör.
 • Inkludera lokala sökord i webbplatsens innehåll, metatitel, metabeskrivningar etc.
 • Samla in och svara på recensioner från kunder på Google My Business.

Lokal sökoptimering är en viktig del av en framgångsrik digital marknadsföringsstrategi, i synnerhet om du behöver nå ut till specifika målgrupper utifrån deras geografiska läge. Den som inte prioriterar lokal SEO riskerar att tappa potentiella kunder till de konkurrenter som tagit sig tiden att optimera sina hemsidor. 

Men att komma igång är inte svårt. Genom att följa stegen ovan och fokusera på lokala rankingfaktorer har du kommit en bra bit på vägen.

Behöver du fler tips, eller känner du att du inte har tid att implementera detta själv? Hör av dig till oss så tar vi det därifrån!

Vanliga frågor och svar om Googles lokala sökningar

Vad är en lokal sökning?

En lokal sökning är när någon söker efter en specifik produkt eller tjänst följt av en geografisk plats.  Det är väldigt viktigt för lokala företag att synas i sådana sökningar. Ett exempel på lokal sökning är ”webbyrå sollentuna” eller ”café nära mig”.

Vad är lokal sökmotoroptimering?

Lokal sökmotoroptimering är sökmotoroptimering som fokuserar på att förbättra synligheten för företag och webbplatser i sökresultaten för användare som söker efter produkter och tjänster i deras närområde.

Varför behöver jag jobba med lokal seo?

Genom att jobba med lokal seo kan du synas högre upp i sökresultatet för lokala sökningar på Google. Rätt gjort kan det hjälpa dig att attrahera fler kunder och öka din närvaro på nätet.

Vilka är de viktigaste faktorerna för lokal sökmotoroptimering?

De viktigaste faktorerna för för lokal sökmotoroptimering är:

1. Skapa en Google Business profil för ditt företag.

2. Använd sökord med lokal relevans

3. Skriv lokalt innehåll och framförallt bra kvalitetsinnehåll.

4. Se till att din hemsida har responsiv webbdesign.

5. Skaffa länkar från lokala aktörer som är relevanta för din verksamhet.

6. Omnämnanden på sociala medier och online-recensioner på din Google Businessprofil.

Få en gratis analys

Vill du veta hur din hemsida presterar idag? Få en gratis analys - helt gratis!

Få gratis offert
Dela detta inlägg
Islam Habib

Islam Habib

Islam Habib är SEO-konsult och grundare av Digitunist. Han har många års erfarenhet från kommunikationsbranschen och digital marknadsföring. Förutom att driva Digitunist driver han ett antal sidoprojekt med fokus på sökmotoroptimering och webbutveckling.